Espirituals

Els espirituals negres constitueixen un dels repertoris associats a la música religiosa occidental més fascinants. Amb un origen que es remunta als himnes de l’església lute- rana nordamericana dels segles XVII i XVIII, amb la vergonyosa arribada d’esclaus pro- vinents del continent africà, aquestes gents van començar a fer-se seus aquells himnes religiosos i a trobar en ells l’expressió de la seva anhelada llibertat. I ho van fer gràcies a la seva capacitat i virtuosisme musical fins a constituir un gènere que, a casa nostra, començà a fer-se popular a la dècada dels 60-70 del segle XX per vies dife- rents: des de grups de folk i personalitats com Xesco Boix fins a la Coral Sant Jordi d’Oriol Martorell.

El compositor Carles Cases, coneixedor de primera mà d’aquest repertori, ha decidit fer-se’l seu per presentar-lo amb l’espectacle “L’esperit dels Obama”, un títol on deixa explícit la validesa d’aquest repertori en els nostres dies i en un món articulat, malau- radament, en base a la gramàtica de l’inhumà.

De la mà de la sempre interessant Orquestra de Cambra de Terrassa 48, les solistes Carme Canela i Mireia Pintó, el guitarrista Jordi Farrés i el contrabaixista Miquel Àngel Cordero, a més del propi Carles Cases al piano, L’esperit dels Obama és una gran oportunitat per gaudir d’una nova visió musical tan arriscada com fascinant. Amb la signatura dels músic sallentí la qualitat i interès estan més que assegurats.