Araguaia

ARAGUAIA. DIÀLEGS AMB PERE CASALDÀLIGA

Després d’uns anys visitant Pere Casaldàliga al seu poblat de Sao Felix do Araguaia, vaig decidir escriure una obra explicant aquesta experiència a la meva manera, o sigui, fent música. Aquesta vegada, com a compositor, m’ha semblat necessari endinsar-me en una altra música que no la que acostumo a practicar i a escriure. M’ha vingut de gust incorporar-hi un altre element als que ja habitualment utilitzo en les meves creacions: un itinerari musical per tota l’Amèrica llatina. Perquè Casaldàliga no tan sols ha viscut al Brasil sinó que ha realitzat molts viatges solidaris als països sud-americans, amb els seus mandataris i els seus ciutadans, especialment els índígenes i els més desfavorits…

He volgut transformar en música les vivències de les meves estades al costat de Pere Casaldàliga. Els he donat forma de suite. Això sí, sempre esperonat per “Dom Pedro”, que no només és amant de la música sinó que té unes condicions innates per a la pràctica de la música: així, vaig observar gairebé amb devoció la seva facultat per afinar i construir segones veus en els cants de les oracions matinals i en les seves misses del dissabte al vespre durant les quals vaig tenir ocasió d’acompanyar-lo amb el teclat.

Presento aquest doble CD dividit en 20 peces musicals, 10 de cantats d’una banda i 10 d’instrumentals de l’altra. Les cançons són amb lletra de Pere Casaldàliga. Les músiques instrumentals del segon CD (la banda sonora) estan creades a partir de les xerrades pausades que he mantingut al llarg d’uns anys amb el bisbe (jo sempre l’he conegut com a bisbe emèrit), o sigui, una persona gran que duu una motxilla carregada de saviesa.

En la suite hi trobareu inclosos dos textos que no ha escrit Casaldàliga. Tanmateix, els hi he integrat perquè són de dos poetes del seu entorn que han viscut el seu recorregut vital: Es tracta, d’una banda, de “Nadala a Balsareny”, de la meva mare, Angelina Pujol, que va ser amiga d’infantesa de Casaldàliga; i d’altra banda, hi trobem un text, el de “Lavadeiras”, de Paolo Gabriel, el seu secretari i company de tasques des de la seva arribada a la selva de Matogrosso. (Brasil).

Aquesta obra “Suite Araguaia” la dedico a Mª Àngels Casas.

El concert

“Araguaia” és una obra inspirada en la relació de Carles Cases amb Pere Casaldàliga. Concert que convida a realitzar un recorregut musical que transportaran als espectadors als confins d’ Âmerica Llatina, fent camí pels paisatges de la vida de Pere Casaldàliga.
La lletra de les cançons provenen de textos i poemes del conegut religiós, mentre que les peces instrumentals estan creades a partir de les impressions viscudes pel compositor al llarg de les seves estades amb “el bisbe”.
Acompanyat per l’Orquestra Terrassa 48 i les veus de Carme Canela i Rubén Fernández i altres músics.

Intèrprets:

Amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48

Sota la direcció de
Carles Cases

Veus
Carme Canela
Rubén Fernández
Cors
Núria Cols
Alba Cols

Guitarra acústica
Jordi Farrés
Percussions
Aleix Tobias
Contrabaix
Miquel Àngel Cordero
Marimba
Robert Armengol
Trompeta
David Pastor

Flautes ètniques
Xavi Lozano
Clarinet
Queralt Roca
Saxo alt
Raül Reverter
Violí
Alberto Reguera
Piano
Carles Cases

Intèrprets:

Veu
Carme Canela

Piano
Carles Cases

Guitarra acústica
Jordi Farrés

Percussions
Aleix Tobias

Contrabaix
Miquel Àngel Cordero

Violí
Alberto Reguera

Viola
Miquel Còrdoba

Violoncel
Mariona Tuset